Zelf ondernemen

Voel je het zelf kriebelen om te ondernemen, of vraag je je af of een eigen zaak iets voor jou is? Hier vind je een antwoord op de vaakst gestelde vragen, ingedeeld in 7 thema's van 'je idee' tot 'bedrijf runnen' (ism Flanders DC). Klik links op het thema dat jou interesseert om de vragen te bekijken.

 

Hoe maak ik een prototype?

Als je een idee voor een nieuw product hebt, dan kun je dat met een prototype tastbaar en goed presenteerbaar maken. Dankzij een prototype kun je ook gemakkelijk de werking testen.

Hoe bescherm ik mijn idee?

Als je idee nog niet bestaat, dan kan je het beschermen.

Hoe innoveer ik een bestaand product?

Het is niet altijd nodig om een volledig nieuw product op de markt te brengen, een bestaand product verbeteren kan ook. Bedenk dat Apple niet de eerste was met een MP3-speler op de markt, maar wel diegene die er een groot succes van maakte.

Hoe verzin je een naam voor je bedrijf?

Een naam verzinnen voor je bedrijf of product is een belangrijke keuze. Niet alleen moet je die naam op officiële documenten kwijt, ook je communicatie zal vaak rond deze bedrijfsnaam gebouwd worden.

Ben ik creatief?

Creatieve mensen vinden gemakkelijk oplossingen voor uitdagingen en problemen. Ze denken flexibel, niet in hokjes. Als je een zaak start, komt een dosis creativiteit goed van pas. Wil je weten of je zelf creatief bent, doe dan de test.

Is mijn idee een goed idee?

Over smaak en kleur valt niet te twisten, over ideeën vaak ook niet. Wat de ene een goed idee vindt, vindt de andere compleet nutteloos. Maar er zijn wel enkele vuistregels.

Is er nood aan mijn idee?

Mensen zijn vaak erg overtuigd van hun eigen idee. Ze nemen al heel wat stappen om hun idee te realiseren, zonder stil te staan bij de vraag of er wel iemand op hun idee zit te wachten. Om te weten of er nood is aan je idee, moet je je drie essentiële vragen stellen.

Wie is mijn doelgroep?

Bedenk wie je toekomstige klanten zijn. Zo kan je je zaak, product of dienst perfect bij hun wensen laten aansluiten.

Mijn idee verkopen of zelf op de markt brengen?

Bedenk wat je wilt bereiken met je idee. Wil je het zelf op de markt brengen en een zaak starten? Of laat je dat liever aan iemand anders over? En in dat geval: wil je geld verdienen aan je idee? Of vind je het al leuk genoeg dat jouw product of dienst op de markt komt?